Art Detail | Ilham Gallery
Chinese Lady
 TAMBAH KE ALBUM
Chinese Lady
1976

Bagi Liu Kang, tradisi estetik dan warisan Cina amnya, berupa paksi  kerjayanya. Sepanjang hidup, beliau merujuk berulang kali kepada unsur ini berkaitan dirinya. Anggapan dirinya sebagai artis 'Timur' ini akan berkembang mengikut masa: daripada eseinya yang ditulis antara tahun 1937 dan 1981, kita boleh kesan kaitan dirinya dengan China, kepada hubungannya dengan alam tropika dan seterusnya masyarakat berbilang kaum di Tanah Melayu.

Liu Kang menghasilkan banyak karya potret, selalunya dengan tajuk nama sanak saudara dan rakan rapat. ‘Wanita Cina’ adalah satu contoh kumpulan kecil potret Liu Kang yang diberi tajuk umum, di mana potret orang yang dilukis tidak dinamakan atau hanya digelar "Lelaki" atau "Perempuan". Karya-karya ini jelas menunjukkan minat beliau kepada etnografi, dengan tajuk seperti ‘Muka Depan Mualaf Cina’, atau ‘Mata-mata Perempuan’. Begitulah potret ‘Wanita Cina’ ini menjadi kurang menyakinkan sebagai potret psikologi individu, dan lebih merupakan gambar individu etnik. Daripada cuba menangkap apa-apa jenis kualiti metafizik, matlamat di sini nampaknya adalah untuk menangkap ciri dan fesyennya: bob yang digayakan, kening yang dicabut kuat, memakai blaus hijau moden dengan lengan kembung dan kolar reben. Perhatian jelas diberikan kepada gambaran kepejalan dan berat melalui sapuan berus yang diadun dengan lancar, terutamanya dalam kontras cahaya dan bayang pada kolar reben yang jatuh pada dadanya. Campuran halus antara warna kulit manusia, hijau tanah dan merah jambu digunakan untuk menarik persembahan rapi pengasuh, dengan pipinya yang berwarna merah jambu dan gincu yang dilukis kemas. Tidak seperti kualiti ekspresif pada lukisan naratif Liu Kang, potret ini hanya pemaparan realisme: suatu usaha untuk menggambar persamaan yang jelas dan nyata bentuk dan imej orang sekitar beliau.


Maklumat
Media:
Cat minyak atas kanvas
Dimensi:
59 x 46 cm
Tarikh:
1976
Kredit:
Koleksi Yayasan ILHAM
Hakcipta:
© Liu Kang
Tentang Liu Kang

Liu Kang (lahir 1911, Fujian, China-meninggal 2004, Singapura) ialah antara perintis stail Nanyang dan seni moden di Singapura. Beliau belajar melukis di Shanghai dan Paris. Sebagai pelajar di Académie de la Grande Chaumière di Paris, dia tertarik dengan estetika moden Pos-Impresionisme dan Fauvisme Matisse dan Cézanne, dan berminat memasukkan unsur stail mereka dalam karyanya sendiri. Stail beliau mirip sintesis unsur tradisi seni Asia dan Barat yang menjadi ciri seni Nanyang, sambil melukis subjek tempatan rantau Asia Tenggara. Karya Liu Kang telah dipamer pada peringkat antarabangsa di Barat dan Timur, termasuk di China pada tahun 2000 selepas menangguhnya akibat insiden Tiananmen pada tahun 1989.

Bacaan Selanjutnya
  • Liu Kang: Colorful Modernist, disunting oleh Yeo Wei Wei & Ong Zhen Min (Singapura: The National Art Gallery, 2011). Katalog pameran. 

  • Journeys: Liu Kang and His Art, disunting oleh Suenne Megan Tan, diterjemah oleh Goh Beng Choo (Singapura: National Arts Council Singapore & Singapore Art Museum, 2000). Katalog pameran. 

  • Sotheby's, “Liu Kang: Fishermen by Boats”, Seni Asia Tenggara Moden dan Kontemporari, Hong Kong, 30 September 2017, Lot #350, https://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2017/modern-contemporary -southeast-asian-art-hk0738/lot.350.html. Kemasukan katalog.

Bahagian Pembelajaran
  • Terangkan tentang wanita yang terdapat di dalam lukisan ini. Apakah yang beliau pakai? Seperti apa gerangan orangnya? Seperti apa kehidupan yang telah dilaluinya? Adakah beliau gembira? Adakah beliau kaya? Adakah dia mempunyai keluarga? Pernahkah beliau bercinta? Apakah perasaan beliau pada pada ketika itu? Apakah perasaan beliau apabila dilukis oleh orang? Adakah dia rela berpakaian sedemikian? Adakah dia rela bergaya dengan sedemikian? Adakah dia kenal si pelukisnya? Adakah hubungan mereka baik? Adakah dia suka dengan potret ini?

  • Terangkan cara pelukis ini menggunakan warna dalam lukisannya. Apakah warna yang dominan? Apakah warna-warna lain yang ada dan di mana letaknya? Bagaimanakah warna itu memberi kesan terhadap suasana lukisan ini?